Jeg ELSKER nisser

Jeg er en af dem der ELSKER nisser i alle afskygninger. I min verden er julemanden også en nisse – overnissen, chefen, the big guy, Julefar, Sinterclaas, Father Christmas, Santa Clause, osv.

Allermest elsker jeg de nisser og julemænd fra Brødrene Flårønning i Norge. Deres nisser er for mig helt specielle, de er ikke bare nisser. De fortæller små historier med deres blotte eksistens. Her vil jeg vise jer nogle af Flårønnings fine nisser og julemænd, og fortælle den lille historier jeg hører i mit hovede når jeg ser dem.

Julemanden bærer GRØN frakke når det ikke er jul. Den er gammel, har pelskant og til almindelig hverdagsbrug. Han har også selv børn, og de skal også have gaver. Dem køber han tidligt i december, så de er klar. Han kan ikke give sine børn gaver fra eget værksted, for de kender jo alt hvad der laves der, så de må have overraskelser andetstedsfra. For dem er julemanden heller ikke en overraskelse eller en hemmelig spænding som for andre børn – de kender ham jo.

Nissefar – med tryk på FAR – har en børneflok. Nok er han gammel, men også eventyrlig, og i eventyr kan alt lade sig gøre. De sidste skud på stammen er tvillinger. To drenge. For at kende forskel på dem, er den ene altid klædt i blåt, den anden i grønt. Nissefar er en god far og har (næsten) altid tid til sine børn. Kun lige dagene omkring 24. december har han vældig travlt, og ikke tid. Da skal han jo sørge for, at verdens børn får deres gaver.

Når sneen er faldet tykt og blødt, er der intet bedre end at lege i sneen. Børnene ELSKER når nissefar vil lege med dem og bygge snemænd. Der er altid halstørklæder og nissehuer på lager hos nissefamilien, derfor kan den nylavede snemand sagtens få lov at låne et sæt. Spørgsmålet er så bare, om nissemor også synes det er sjovt at skulle vaske ekstra hue og halstørklæde når sneen engang er væk igen.

At tage nogle gode kælketure synes nissefar og børn også er sjovt. At kælke er sjovt for ALLE aldre, ikke kun for børn. (Prøv det, jeg kælker med mine børn selvom de er 15 og 17 og jeg er 51.) At kælke er en af de ting man aldrig bliver for gammel til. Eftersom julemanden bor i Sápmi (Lapland), i det høje Nord, er der jo masser af bjerge og bakker at kælke på. Men her, hvor en af de yngste nissebørn er med, må de nok nøjes med en af de mindre bakker.

Om aftenen, når nissebørnene alle sover sødt, lever nissefar sit eget eventyr. Han går ud, og hvis humøret er til det, tager han en svingom med den nybyggede snemand, der til aften har skiftet grønt halstørklæde og nissehue ud med høj hat og rødt tørklæde. Fint skal det være, og hyggeligt sikkert også. Gad vide om nissebørnene (og nissemor) kender til deres fars udendørsaktiviteter med snemanden? Mon de lurer i vinduerne og griner i stilhed?

Selvfølgelig elsker nissefar dyr. Han kan snakke med alle skovens dyr, Hver dyreart har sit sprog, og nissefar har lært sig dem alle. På den måde har han kunnet overbevise dem om, at han ikke er farlig, men er en ven. Derfor kommer de gerne til ham, når de ser ham.