Dukker med Down syndrom

Har man et barn med særlige behov, noget som kan ses når de ser sig selv i spejlet, ønsker man måske at finde en dukke som barnet kan spejle sig i. Næsten alle dukker repræsenterer jo helt almindelige børn. Måske er man dukkesamler og synes det kunne være sjovt at have et par helt særlige dukker i sin samling.

Uanset hvad, er her lidt om dukker lavet med Down syndrom. Er de ikke skønne?

I rigtig mange år, fandtes næsten kun almindelige dukker med lys hud. Der var langt imellem dukker med anden hudfarve/etnicitet. Og hvad der i hvert fald slet ikke fandtes, var uperfekte dukker. Altså uperfekt i den forstand at børn der var anderledes blev repræsenteret som dukke.

På et tidspunkt kom en dukke med sur mund. Vi kaldte den ”surmule”. Den kom fra den tyske Skildpadde fabrik, Schildkröt puppen. Den kom på 40cm og 45cm og som meget mørk dukke. Jeg havde en lys på 40cm, den hed Mette.

Først for omkring 20 år siden, så man den første dukke der repræsenterede et barn med et handicap. Dukken var udtænkt af en mor til en pige med Down syndrom, og som ønskede at give sin datter en dukke hun kunne spejle sig i. Det lykkedes hende ikke at finde en, så hun gik selv i tænkeboks og fik designet og fremstillet en dukke, og den blev lavet i lidt forskellige versioner, som pige og dreng, lys og mørkhåret, senere kom den også i andre hudfarver.

De senere år er der kommet mere fokus på at børn skal kunne få dukker de kan spejle sig i, og dermed er der kommet flere firmaer der står bag forskellige versioner af dukker med Down syndrom.

Disse tre skønheder er fra Bibi doll, de måler 35cm og sælges bl.a. gennem ebay her i Europa. I min egen samling har jeg den lyshårede pige med den hvide prikkede kjole. Hun er virkelig noget så sød. De kan købes fra ebay Irland, England og Tyskland. Jeg anbefaler man køber fra Tyskland, da der ikke kommer importmoms på fra Tyskland til Danmark.

Disse to, en dreng og en pige, sælges gennem K-mart i Australien. De hedder Charlie og Lucy. Jeg har ikke kunnet finde information om størrelsen, men jeg synes de ser ud til at kunne være 30-35cm. De findes med flere forskellige hårfarver og frisurer, der er bl.a. også en Oliver.

Disse dukker fra spanske Miniland, bliver solgt flere steder i Europa og kan findes både på hjemmesider og på ebay. De måler 38cm og fås i forskellige etniciteter og med forskellige øjenfarver, hårfarver osv.

Disse to har jeg ikke kunnet finde producent på, men kropsmæssigt kunne de godt  se ud til at være fra den spanske Dollfactory. Det ligner tidligere dukker derfra, især omkring navlen. Der står intet om hvad de måler, men de sælges fra australske Yarnstrongsista.com