Kopidukker – eller ægte?

For mange år siden fandtes der kun ægte dukker og ægte dukkekits. Ingen var i tvivl om hvad de købte. Det var hvad det var. For et par år siden dukkede pludselig en kopi af et Sheila Michaels dukkekit op – først som færdig fabriksdukke, senere som kits. Det er hidtil det mest kopierede og solgte kopi-kit og fabrikslavede kopi-dukke hidtil.

NPK og Ivita

Npk dukker, og Ivita dukker, er kopi dukker. Uanset hvad folk måtte sige. 
De er heller ikke reborn dukker.

Reborn dukker kan man ikke købe i butikker, hverken fysiske butikker eller online butikker. Dem køber man enten direkte hos den kunstner der har lavet den, eller hos en der har købt den af en anden osv. nogle kunstnere har en hjemmeside med dukkerne, som jeg har, men det er ikke en butik, bare en hjemmeside.

Herunder ser du et udvalg af NPK og Ivita dukkerne. Dernæst får du links til siderne med de originale kits.

Yderst til venstre er en kopi af “Victor” af Sheila Michaels. Oprindelig et vinylkit omkring 60cm, med vinyl krop. Her er den pludselig silicone og størrelse nyfødt, en klar indikation på kopi, i og med der er krympeprocent ved kopier. Den næste er en silicone udgave i størrelse nyfødt af Karola Wegereichs “Fridolin” der oprindeligt var 55cm, med stofkrop og i vinyl. Kittet var udsolgt i løbet af nul komme ingenting. Den første pige i rødt er ligeledes en kopi af “Fridolin”, denne gang dog som “reborn”.

Klik her for at besøge Karola Wegereichs hjemmeside og hendes “Fridolin” og til Puppen-Treumland i Tyskland, der forhandler de oprindelige “Victor” kits.

På de tø øverste billeder her, ser du “reborn” udgaver af Bonnie Brown’s “Saskia” kit. Der står de er 22″/56cm, som de oprindelige kits, men du kan være forsikret om at når de når til dig, er de 45cm. De er nemlig også kopier. Nederste linie, første billede, en NPK kopi af Sheila Michaels “Cameron”.

Her kan du se Bonnie Brown’s originale “Saskia” hos et lovligt dukkefirma, og her kan du se Sheila Michaels, “Cameron” også hos Puppen-Traumland, der er et lovligt firma.

Giftige eller ej?

Siden år 2000, har det været forbudt at producere, importere og sælge blyindholdige produkter i Danmark. Der er blevet fastsat en nedre grænse for mængden af bly et produkt må indeholde, for at det er lovligt at producere, importere og sælge i Danmark. Og med god grund, da bly skader centralnervesystemet hos både mennesker og dyr. Grænseværdien af bly i produkter her i Danmark er pt. 0,01% af produktets vægt. 

Det der ofte omtales som giftigt i dukkerne, er hormonforstyrrende stoffer, sådan som PVC der indeholder bly. PVC produceret, anvendt og solgt i Danmark, SKAL ligge under ovennævnte grænseværdi for at være et lovligt produkt. Og det er her problemet med Kina-kopierne kommer ind. I Kina er ALT nærmest tilladt. Det eneste de har grænser for, er hvor mange børn en familie må få. Ellers kan alt lade sig gøre der. Jo mere bly de kan hælde i dukkerne i stedet for ren vinyl, jo billigere kan de sælge dukkerne, og jo mere giftige og hormonforstyrrende er de for folk at købe.

Det er kun et par uger siden jeg modtog en pakke med et reborn kit jeg skulle male for en kunde. Det var efter sigende ægte, og på billederne jeg så, var det umuligt at se at det ikke var. Men allerede da kassen ankom, kunne jeg lugte det igennem kassen. Det STANK. Dels af eddikesyre, og dels af stærk babypudder der var anvendt for at skjule stanken. Jeg vidste med det samme her var tale om en kopi. Da jeg åbnede kassen var det endnu mere tydeligt. Mine øjne begyndte straks at svide og løbe i vand og fordi jeg har astma, fik jeg straks problemer med åndedrættet.  Kittet kunne man tydeligt se var kopi. Originaldukken ville blive 65cm, men den her kopi ville ikke blive større end 45cm. Der er nemlig en vis krympe procent når der laves en ny støbeform fra et allerede eksisterende kit. Jeg pakkede straks kittet ned igen og returnerede kassen. Det hverken kunne eller ville jeg have med at gøre.

Tænk hvis I uvidende giver sådan en dukke til en lille pige der så bliver udsat for disse skadelige stoffer, uden I ved af det?

Et andet stof der også findes i de kinesiske kopier,er Bisphenol A, også kaldet BPA, hvor vi i Danmark har en grænseværdi på så lillebitte en mængde som 4µ (piqogram) pr. Kilo, hvilket er en ekstremt lav grænse i forhold til magne andre kemikalier i den danske industri. I Kina har de ingen grænser fordi de der ikke anser det for at være sundhedsskadeligt, men det er jo ikke for sjov at der er SÅ lav en grænseværdi i Danmark. Ja faktisk i hele EU.

Certifikat, fødselsattest og kunstnerbevis

Certifikater som kommer med NPK og Evita dukkerne, beviser desværre ingenting andet end hvilket firma de kommer fra. Berenguer legetøjsdukker fra Spanien kom også med fødselscertifikater dengang de blev solgt i diverse butikker.

Et rigtigt ægthedscertifikat der kommer med et kit eller en dukke, er underskrevet og nummereret med håndskrift af den kunstner der stod bag den oprindelige dukke, altså hende der sad med en lerklumpen og modellerede ansigt, arme og ben osv. så det endte med at ligne en baby, og disse certifikater kommer kun med ved kits der er i begrænset oplag, de kommer ikke med på de kits der bliver produceret i årevis. Og de kommer heller ikke med de kits fra “gamle dage” fra før al det her kopiering begyndte, for da var de ikke nødvendige. Derfor florerer der stadig gamle kits og gamle reborn dukker, også i begrænsede oplag, der ikke har, og aldrig har haft, et ægtheds certifikat.

Mange der laver reborndukker sender et fødselscertifikat eller kunstnercertifikat med, hvorpå der står detaljer om dukken, sådan som mål, vægt, navn og hvilket kit den er lavet af, og hvem der har rebornet den. Så detaljeret vil certifikater fra firmaer aldrig være. 

Reborn eller ej?

Næsten alle dukker bliver efterhånden solgt som “reborn dukker”, selv barbie dukker og påklædningsdukker har jeg set reklameret for som reborn.  Og for jer der så er nye i den her dukkeverden, er der ikke noget at sige til at I bliver snot forvirrede, for I bliver snydt og bedraget så vandet driver og bildt alt muligt ind. Derfor er det vigtigt I lytter til hvad os der er erfarne fortæller jer, så I ikke bliver yderligere snydt og bedraget. 

Ægte reborn dukker sælges IKKE igennem firmaer eller butikker. Brug den oplysning som tommelfingerregel. Hvis du kan lægge dukken i en kurv og betale enten med paypal eller kreditkort på siden, så er det IKKE en ægte reborn. Ved en ægte skal du enten bruge bankoverførsel eller mobilepay, eller hvis du handler med en sælger fra udlandet, enten paypal, bankoverførsel eller noget tredie. Men tjek sikkerheden ud først, for selv private kan også snyde, og det ses der desværre meget af i øjeblikket fra USA, Brasilien og Portugal.

/Karina Brandt