Reborn eller Newborn?

For mange år siden fandtes der ikke kits man kunne male. Der fandtes kun legetøjs dukker, kunstnerdukker  – eller antikke dukker osv. Antikke dukker er ikke relevante, så de omtales ikke her.

Min reborn-historie

Personligt begyndte jeg at “ødelægge” mine dukker da jeg var 15 år, tilbage i 1986. Jeg var ikke tilfreds med den bleghed datidens babydukker havde, jeg var ikke tilfreds med orange læber… og øjenvipper havde de heller ikke og neglene var helt uden farve. Deres kroppe var stive og umedgørlige. Så jeg pillede dem fra hinanden, syede stofkrop, malede kinder og negle og læber på dukkerne i mere livagtige farver, og monterede så delene på kroppen jeg havde syet. Sikke en omvæltning. Hår var et problem. Man kunne ikke købe dukkeparykker og de parykker min mor fandt på loppemarkeder til sine antikke dukker skulle jeg ikke nyde nået af. Så jeg forsøgte både at lime hår på dukkerne, at sy det ind – men intet af det blev særlig godt, så de forblev skaldede.

Officielt startede “reborning” (genfødsel) af dukker i USA, hvor man anvendte de fine søde babyagtige Berenguer dukker fra Spanien. Man skilte dem ad, fjernede fabriksmaling, tog øjnene ud, og så gik man igang med at male dem så de så mere livagtige ud.

Make-up

I starten, og her snakker vi 1999,  brugte man make-up. Foundation til hudfarve, rouge til kinder, læber og negle – men man fandt hurtigt ud af at dels så blev det meste hurtigt gnedet af igen, især i de varme stater i USA, og tilbage sad så rester der misfarvede dukkerne så de nærmest blev små zombier at se på. Så prøvede nogle med oliemaling som malere bruger til deres flotte malerier. Det gik fint et stykke tid, indtil man opdagede at nogle af farverne også misfarvede vinylen, og dukkerne blev klistrede og ulækre. Så gik man over til akrylmaling. Samme slags som kunstmalere bruger. Det holdt nogenlunde, men tørrede så hurtigt at dukkerne ikke altid blev lige pæne. Det blev prøvet og prøvet i alle forskellige retninger, for at finde det rigtige. “Reborn pionererne” blev vi kaldt.

Genesis maling er en oliemaling der hærder ved 130 grader i ovnen. Det er som skabt til at male vinyl dukker med

Genesis Heat Set maling

Vi var på en måde delt op i to lejre. De der brugte oliemaling fortsat, selvom man på det tidspunkt vidste det ikke var så holdbart, så var det øjeblikkelige resultat langt flottere end akrylmaling. Den anden lejr var os der brugte akrylmaling. Det gav andre resultater, knap så flotte, men malingen holdt langt bedre. De to lejre havde svært ved at enes, for oliemalerne mente deres dukker var bedst kvalitet  selvom malingen 6-12 måneder efter begyndte at klistre, mens os akrylmalere mente de tog deres kunder ved næsen ved at sælge dem en dukke de udmærket vidste kunne ville holde et begrænset stykke tid før den blev ulækker og grim. Det kunne gå ret så ubehageligt for sig, allerede dengang.

Så kom revolutionen. Og det var en oliemaling der var tilsat “et eller andet” så den hærdede ved 130 grader.  Den oprindelige opskrift lød på præcis 130 grader i 12 minutter – de 4 af minutterne var for at modregne den tid ovnlågen stod åben og tabte varme, og lige skulle op på 130 igen. Mange har så forsøgt sig rundt med temperatur og tid, og nogle med rigtig gode kvalitetsovne KAN faktisk nøjes med 8 minutter. Man må prøve sig frem med den ovn man har.  Genesis malingen var som skabt til vinyl dukker. Specielt fordi vinyl kan tåle at blive ophedet til 130 grader, PRÆCIS 130 grader, lige der hvor Genesis hærder. Vinyl må til gengæld ikke ophedes til over 130, det begynder at klaske sammen og ødelægger kompositionen i vinylen så de henover tid begynder at blive klistrede og ulækre, præcis som dukker der er glemt i solen og udsat for UV lys. Der er nogle der mener at ophedet vinyl afgiver giftige dampe, men det er et emne for sig som jeg forsøger at finde ud af mere om, hvorefter jeg vil skrive om det så alle kan blive klogere.

Da Genesis malingen kom, kom der for alvor gang i reborningen. Den smøg sig ind i vinylen uden at efterlade striber, og dukkerne blev så ufatteligt flotte, med det udvalg af farver der var. Selv dukker fra Ashton Drake og Masterpiece der havde været svære at reborne fordi al anden maling gled af på den specielle vinyl de er lavet af, de kunne nu rebornes med Genesis, og så blev det for alvor sjovt. 

Så, forklaringen på konceptet “reborning” er altså at man tager en fabrikslavet dukke, fjerner al fabriksmaling, skiller den ad, fjerner øjne, maler på ny, sætter på ny og bedre krop, vægter den så den føles naturlig, påsætter eventuelt hår og øjenvipper, magnet bag munden til en sut, og her har du en dukke der er genfødt.  Den er genfødt nu, fordi den jo oprindeligt blev “født” på en fabrik, men du har som kunstner genfødt den til en ny og bedre version. 

Newborning

“Tulip” af Secrist Dolls i USA, ca 55cm

Der fandtes et amerikans firma der hed Apple Valley dolls. Hos dem kunne man købe dukkedele og selv sætte sin dukke sammen.  De begyndte at lave umalede kits som vi selv kunne male. Det fungerede fantastisk sammen med Genesis maling. De ændrede siden navn til Secrist Dolls.

Omkring 2009, hjalp jeg et par dukkekunstnere til at få kontakt til et firma i Kina, som producerede dukker til hele verden. De producerede generelt vinyl og plastik ting, men også dukker af forskellige slags. Anneke Doeven fik en mangeårig drøm opfyldt på denne måde, nemlig at få en af sine modellerede dukker mangfoldiggjort. Hun blev så glad at hun opkaldte dukken efter mig. Hvis jeg husker ret, blev der lavet 200stk, og hun malede, rootede og samlede hver og en selv, signerede stofkroppene, og stod selv for påklædning, indpakning og salg osv. Af hver enkelt dukke.  Hvem den anden kunstner var, husker jeg desværre ikke. Men Anneke Doeven gik igang med næste projekt, som jeg ikke husker hvordan det gik med.

Så begyndte der at dukke flere kits op. Flere og flere kunstnere fik lyst til at se deres lerskulpturer mangfoldiggjort i vinyl, og se hvad folk kunne få ud af dem. Det var enormt spændende at følge med i. Kunstnere der hidtil havde været kendt for at lave unika dukker, lavede nu færre og færre af disse, men lod deres dukker masseproducere i stedet for. På sin vis lidt sørgeligt, for de havde sin helt egen charme og der var noget særligt ved at have en dukke som ingen havde magen til.

Et blankt kit har aldrig været malet før. Derfor er maling af sådan et faktisk newborning. Og ikke reborning. Men det har været fuldstændigt håbløst at få folk til at skelne og forstå forskellen, så nu går alt bare ind under reborning.

Men der har I forskellen. En newborn er en dukke lavet fra et blankt kit, en reborn er en dukke der har fået fjernet gammel maling osv. Og lavet om til en ny.